Jak vznikl grog?
Existují minimálně dvě historky, které původ grogu vysvětlují. V obou hraje hlavní roli anglický viceadmirál Edward Vernon. Vernon měl přezdívku „Old Grog“. Nosil totiž často pláštěnku z grogrénu, hrubé látky z hedvábí a vlny. A proč se mu připisuje autorství tohoto lahodného moku?
Od 17. století fasovala na lodích Royal Navy posádka lodní příděl rumu. A byla to zřejmě příliš velká dávka, a tak byla posádka často opilá a postrádala disciplínu. První z legend vypráví o tom, že právě Old Grog nakázal rum ředit vodou. A protože Britské ostrovy leží v chladných vodách, byla to voda horká. Později se přidala ještě limetková šťáva (ta byla skvělou prevencí kurdějí), cukr a slavný nápoj byl na světě.
Druhá legenda nabízí mnohem pragmatičtější vysvětlení. Když se královské loďstvo přesouvalo do horkého Karibiku, potýkalo se s rychlou kazivostí čerstvé vody. Voda v dřevěných sudech začala v teplém a vlhkém podnebí rychle zapáchat. A je tu zase slavný Old Grog Edward Vernon! Rozhodl, že do vody přidá alkohol, a tak její zkáze zabrání. V Karibiku je rum levný a dostupný, a tak byl jasnou volbou. Grog byl tedy původně rum ředěný vodou v poměru 1:1.
Voda v dřevěných sudech začala v teplém a vlhkém podnebí rychle zapáchat
Dnes už grog znají po celém světě a dávno neplatí, že musí být z rumu. Pojďte se podívat na klasické recepty na pravý námořnický grog i na nejrůznější variace, které se ve světě pijí.
1. Pravý a správný teplý grog
50 ml tmavého jamajského rumu
200 ml horké vody
1 lžička tmavého cukru nebo medu (můžete vynechat)
1 lžíce citronové šťávy
Rum nalijte do hrnečku, plecháčku nebo skleničky z varného skla. Přidejte ostatní ingredience a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
TIP Máte rádi kořeněné chutě? Přidejte hřebíček a skořici. Známá je také varianta s máslem nebo karamelem. Na povrchu se tak vytvoří pěna, která dá nápoji krémový nádech. Fajnšmekři si ji ještě sypou strouhaným muškátovým oříškem (to je verze “Bumboo” a byla prý oblíbenější u pirátů a obchodníků).
A co čaj? Čaj do grogu nepatří, ale tato varianta “grogu” z českých hospod má své zastánce i v zemích Beneluxu a Francii.
Pravý grog
2. Námořnický grog (punč)
Ve variantě, která je populární v ČR, se v podstatě jen vymění voda za červené víno.
50 ml rumu
150 ml červeného vína
3 lžičky cukru
1 malý kousek skořice vcelku
kousek citrónové kůry
můžete přidat i badyán
Námořnický grog s vínem
3. Švédský grog
70 ml červeného vína
25 ml brandy
20 g cukru
hrozinky a mandle
hřebíček, skořice a vanilka
Do nahřátých silnostěnných sklenic rozdělíme, předem propláchnuté, rozinky a oloupané mandle. Víno a brandy, hřebíček, vanilku, skořici a cukr společně zahřejeme (ideálně do 78 °C, kdy se ještě neodpařuje alkohol). Přes sítko nápoj přelijeme do připravených sklenic.
Jaroslav Hašek, český spisovatel a autor knih o Švejkovi, komentoval grog takto:
„Grog musí být tak silný, aby když někdo spadne do moře, přeplaval celý kanál La Manche. Po slabým grogu se utopí jako štěně.“
Grog se totiž vyskytuje i ve slavných příbězích o Švejkovi. Jak známo, Švejk uvařil polnímu kurátovi Ottovi Katzovi grog, který se naučil "od jednoho zpustlýho námořníka v Brémách". Recept se úplně nedochoval, ale existuje mnoho pokusů o napodobení.
Pro pořádek ale dodáváme, že my doporučujeme grog (nejen ten Švejkův) vždy popíjet jen mimo palubu.
4. Švejkův grog
200 ml bílého vína
100 ml rumu
cukr dle chuti a sladkosti vína (ideální je ho nechat zkaramelizovat)
Ti otrlejší přidávají pořádnou dávku pepře, nové koření, hřebíček a skořici a nezbytný citron.
Švejkův grog
A souvisí spojení "být groggy" s grogem? Patrně ano! Do běžného jazyka přišlo z boxerského slangu a pojmenovává stav úplné vyčerpanosti. Původní anglické groggy znamenalo vrávoravý či opilý a s největší pravděpodobností opravdu vzniklo ze slova grog. Kdo je groggy, je ve stejném stavu, jako by vypil mnoho grogu.
5. Navy Grog jako koktejl
Naše poslední inspirace potěší ty, co mají rádi spíše klasické vychlazené koktejly. Koktejl Navy Grog údajně vytvořil kolem roku 1941 Don the Beachcomber ("Donn Beach"), který byl průkopníkem "Tiki" koktejlů.
2 cl bílého rumu
2 cl tmavého rumu
2 cl rumu Demerara/silnějšího rumu typu Navy
1,5 cl limetkové šťávy
1,5 cl medového sirupu (nebo cukrového)
2 cl perlivé vody
Protřepejte všechny přísady kromě vody. Přeceďte do sklenice tiki/old fashioned, kam nejprve dáte drcený led. Přidejte perlivou vodu a ozdobte klínkem limetky nebo pomeranče, třešní a/nebo snítkou máty.
Navy grog
Co je styl Tiki (Tikki)? Pochází z oblasti mezi Polynésií, Novým Zélandem a Havají. Podle Maorů byl Tiki první muž na Zemi, a tak začal být uctíván jako bůh. Tiki koktejly jsou hutnější, v karibském stylu, se silnějším alkoholickým základem. Jsou zpravidla podávány v typických Tiki pohárech s motivy různých bohů a jsou také bohatě zdobené - deštníčky, ovocem... Do Tiki kultury patří neodmyslitelně i havajské košile, dřevěné totemy, ratanový nábytek nebo třeba ukulele.
Užijte si hezkou a příjemnou zimu. A kdyby se vám přeci jen zastesklo i po troše jachtařského vzdělávání, mrkněte na naši jachtařskou akademii, kde najdete přes 20 jachtařských přednášek.
A přečíst si můžete i další články o jachtingu a bezpečné plavbě na našem jachtařském blogu!